Timmy had nog een kans voordat hij ingeslapen zou worden

Op 30 oktober 2017 hebben wij ten einde raad Samantha opgebeld met de vraag ons te willen helpen.
Anders zouden wij helaas onze lieve Timmy in moeten laten slapen omdat het vertrouwen weg was. Al een aantal weken hadden wij problemen met onze kater Timmy die, naar wat we dachten, voornamelijk ‘s nachts agressief gedrag vertoonde naar zijn vrouwtje. Dit uitte zich voornamelijk in bijten, aanvallen en krabben meerdere keren per nacht. Wat er bij ons, zijn baasjes, niet inging was dat hij zomaar dit gedrag ging vertonen. We hebben namelijk zoveel tijd in onze kater gestoken dat het van een bang schuw katje naar een leuke kat is gegaan die goed luistert, mee op vakantie gaat en werkelijk niks kapot maakt in huis. Na een leuk, spontaan gesprek besloot Samantha ons te helpen uitzoeken waar dit gedrag door getriggerd wordt. Wel moet ik erbij vermelden dat Timmy zware artrose in zijn poot heeft en hier mogelijke pijnscheuten door ervaart, ondanks standaard pijnstilling.

We spraken af dat we zijn buien zouden filmen zodat ze kon zien wat voor gedrag hij vertoont. Ook liet ze ons een vragenlijst en een tekening van ons huis maken om te kijken of er daar mogelijk triggers zouden zijn. Dit bleek niet zo te zijn. Na meerdere filmpjes te hebben bekeken van zijn normale gedrag en zijn boze buien gedrag, kwam ze tot de conclusie dat Timmy helemaal geen agressie vertoont. Het vreemde was namelijk dat hij ondanks zijn boze bui nog steeds te corrigeren was door zijn vrouwtje. Diverse handelingen probeerden we uit, denk aan nieuwe speeltjes, uitdagend eten laten zoeken. Wel moet ik zeggen ze heeft veel opties aangedragen om uit te proberen, maar wij waren absoluut geen makkelijke mensen die klakkeloos alles van haar aannamen, omdat wij onze kater goed kennen voelden sommige handelingen voor ons niet goed.

Mijn complimenten aan Samantha die hier heel flexibel mee omging. Na een telefonisch gesprek waren we het erover eens dat Timmy iets wil van zijn vrouwtje, maar wat? We besloten te gaan kijken of dit aan de voeding lag, aangezien we sinds kort volledig over waren op dieetvoer. We besloten samen om Timmy vlak voor het slapen gaan nog een extra bordje vlees te geven zodat hij voldaan ging slapen. Wij besloten om een apart dienblad met brokjes en vlees voor de nacht naast ons bed te zetten. Het vergde even een paar dagen geduld maar nadat hij door had wat de bedoeling was van het dienblad verdwenen de nachtelijke buien.

We zijn Samantha heel erg dankbaar voor haar geduld en alle tijd die ze in onze casus heeft gestoken. Ze is heel makkelijk benaderbaar en zegt eerlijk waar het op staat. Ze bleef net zo lang zoeken en eventueel advies vragen bij andere deskundigen. Dit vind ik een hele goede eigenschap, dat maakt haar een goede gedragstherapeut. Wij zijn haar heel dankbaar dat wij weer verder kunnen met onze kater en het gelukkig niet nodig is geweest om hem te laten inslapen omdat hij als agressief is bestempeld en niet meer handelbaar was.


Meer gedragsconsults