Alien valt de eigenaar aan

Alien is een jonge gecastreerde kater van 9 maanden oud. Alien is gekocht als katertje van 9 weken oud. Een kitten groeit gemiddeld met 100 gram in een week. Toen de eigenaar bij de dierenarts kwam voor de eerste vaccinatie die een kat normaal gesproken bij 9 weken leeftijd krijgt, bleek dat Alien veel te klein was, hij woog slechts 500 gram wat zou betekenen dat hij 5 weken oud zou zijn. Na de goede verzorging van de eigenaar kwam het wel goed met Alien en hebben we de vaccinatie nog 4 weken uitgesteld totdat hij groot genoeg was.

Als kattengedragstherapeut leer je dat een kitten wat te vroeg bij zijn moeder weg gaat gedragsproblemen kan ontwikkelen. Normaal leert een kitten spelen met zijn broertjes en zusjes en zijn moeder. Als een kitten te vroeg bij zijn moeder en broers en zussen weggehaald wordt, kan hij dus niet leren spelen en weet hij dus ook niet wanneer hij te hard of te ruw speelt. Het gevolg is dat een kat dan geen remming heeft met spelen en hij het ook niet snapt zoals wij mensen dingen aan katten leren. Daarom is het erg belangrijk om een kitten tot minimaal 8 weken bij zijn moeder te laten het liefste nog een aantal weken langer.

Alien kwam bij mij op gedragsconsult toen hij 9 maanden oud was omdat hij heftige renbuien door het hele huis heeft. Hij rent dan via de muren, over de bank en door de kozijnen heen om vervolgens te eindigen met een sprong in de eigenaar haar gezicht. Dit doet Alien ook als hij blij is als er visite binnenkomt.


Op het gedragsconsult viel mij op dat Alien erg druk is. Hij zit geen seconde stil, volgt de eigenaar zelfs als ze naar de wc gaat. Ook onder de douche gaat Alien mee, water vindt hij erg leuk. Erg angstig is hij ook niet. Toen ik binnen kwam lopen kwam Alien gelijk op mij afgelopen. Het extreme gedrag had de eigenaar gelukkig kunnen filmen voor mij zodat ik het gedrag goed heb kunnen beoordelen.

Veel binnenkatten vervelen zich. Bij Alien heb ik wat tips gegeven om hem de hele dag door bezig te houden in huis. Ook heeft mevrouw mijn advies op gevolgd om het balkon af te schermen zodat hij wel lekker op het balkon kan gaan zitten. Ook heb ik het speeladvies aangepast voor Alien om zijn energieniveau naar beneden te krijgen. 


Als er visite komt wordt Alien eerst apart gezet in zijn eigen kamer en pas los gelaten als alle visite in huis rustig zit. Dan snuffelt hij even aan de visite en gaat hij lekker op zijn favoriete plekje zitten. Sinds dat er aanpassingen gedaan zijn in huis en het balkon  Alien proof is heeft hij dit gedrag niet meer vertoont. Alien zijn favoriete plek is het balkon. Ook wordt hij nu meer keren per dag uitgedaagd en lekker moe gemaakt met spelen.


Meer gedragsconsults