Bo plast in huis en bij de buurman binnen.

Bo is een gecastreerde kater van 6 jaar oud. Bo heeft 3 favoriete plekken in huis waar hij tegen de muren aan plast (sproeit). Dit deed hij al een aantal maanden op vaste plekken.

Zijn eerste plek was de poot van de eettafelstoel, ook de muur naast de buitendeur en als klap op de vuurpijl vond Bo de box van de radio ook een goed doelwit. Dit was nog tot daar aan toe. Bo is een buitenkat en kan naar buiten wanneer hij wil. Op gegeven moment kwam een buurman die meldde dat Bo ook regelmatig bij hem thuis op de bank lag te slapen, dit vond meneer erg gezellig. Totdat Bo op een dag ook bij de buurman in huis begon te sproeien.

Ik ben bij deze eigenaar thuis gaan kijken. Bo had geen kattenbak in huis staan. Ook zijn er veel buurtkatten waar Bo vaak ruzie mee heeft.

Bij een kat die plasproblemen heeft, is het altijd belangrijk om als eerste stap uit te sluiten dat hij urinewegproblemen heeft. Daarom heeft de eigenaar urine opgevangen van Bo en naar de dierenarts gebracht. Ook is Bo gelijk goed nagekeken door de dierenarts. Gelukkig bleek dit allemaal goed te zijn en hebben we dus echt met een gedragsprobleem te maken.

In huis heb ik wat aanpassingen aan het meubilair gedaan en ook hebben we een kattenbak voor Bo neergezet. Dit in combinatie met een Feliway verdamper bleek voor Bo een goede oplossing te zijn. Na 2 weken sproeide hij niet meer in huis of bij de buurman.

Elk sproei probleem kan een andere oorzaak hebben. Het is daarom ook belangrijk om een deskundig iemand dit te laten beoordelen. Een sproeiprobleem kan als het te lang aan houdt ook aangeleerd gedrag worden.  Hoe langer er met dit probleem gewacht wordt om op te lossen hoe moeilijker het wordt om dit gedrag af te leren.
Gelukkig waren we er bij Bo nog op tijd bij!

Bestand_001 (3)


Meer gedragsconsults